Сблъсъци във военна база в Турция
Сблъсъци във военна база в Турция / Guliver/Getty Images

Турски полицаи и специалните части проведоха операция по задържането на участници в опита за военен преврат, които се намирали във военновъздушната база в провинция Коня.

Телевизионният канал "Хабер Тюрк", по време на операцията са използвани водни оръдия. Полицията и специалните части са влезли във военната база със заповед за задържане на някои офицери, заподозрени в участие в опита за преврат. Използването на водомети може да означава, че на полицията е била оказана съпротива.

Според наличните данни операцията в базата продължава, предаде ТАСС.

Според АФП са избухнали сблъсъци между участници в опита за преврат в Турция и силите за сигурност. Агенцията цитира представител на властите в Турция.

Ердоган се закани да прочисти "вируса" от всички институции

Турската армия е дала предупредителни изстрели край летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул, предадоха АП и Ройтерс.

Поддръжниците на неуспелия преврат не са отговорили на стрелбата, извършват се арести, уточнява Ройтерс.

Турското министерство на външните работи обяви, че повече от 190 души са убити и над 1400 са ранени по време на опита за военен преврат в страната.

Над 100 участници в метежа са ликвидирани. Властите са арестували 6000 души по подозрение, че са свързани с опита за преврата - сред тях генерали - командири от различните родове войски и по-нисш офицерски състав, както и стотици представители на магистратурата.

СиЕнЕн-Тюрк посочи кой стои зад опита за преврат в Турция

В декларация, цитирана от ТАСС, турското министерство на външните работи посочва: "Това бе нещо повече от предателски заговор, това бе терористична кампания. Престъпниците стреляха по собствения си народ, забиха нож в гърба на своите командири, хвърлиха бомби над парламента и президентската канцелария"

Министерството подчертава, че основната роля в неутрализирането на заговора е изиграл турският народ. Народът смело застана пред танковете и отстоя демократичните си права.

Източник: БТА, БГНЕС